Sakarya dendiğinde akla gelen; şehir, ırmak, Sait Faik, üniversite, Sakaryaspor gibi kişinin kendi dünyasıyla ilgili çağrışımları art arda sıralamak mümkün. Her şehir için geçerli bir kıstastır bu. Şehirle birlikte anılan ve şehrin maddi manevi markası olmuş birçok değeri vardır. Kişisel tarihle birlikte şehrin insanda tuttuğu yerin de bir göstergesi olan bu soyut ve somut değerler şehrin dışa açılan yüzünü de ifade eder. Kişi, şehirden ayrılsa da içinde yer eden her türlü noktayı hassasiyetle içinde bir ömür saklar.
Benim için Sakarya; çocukluğum, gençliğim, Çark Caddesi, gar, Serdivan, şeker fabrikası demektir. Elbette dostluk ve arkadaşlıktır şehrin bir adı da benim için. Aradan geçen uzun yıllara rağmen şehrin yüzü bana yeni güzellikler kazandırmıştır. Bu da şehirle kurulan gönül bağıyla ilgili bir durum.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları arasında çıkan Sakarya’nın Se’si- Sakarya Deyince kitabını okuyunca şehrin yüzüyle bir kez daha hasbıhal etmiş olduk. Kitabı yayına Mehmet Yüzücü hazırlamış. Yüzücü, şair ve yazar kimliğinin yanında Kültür Daire Başkanlığı görevini de yürütüyor. Yani kültürün ve sanatın içinden bir ismin elinden çıkmış kıymetli bir çalışma Sakarya’nın Se’si.
Sindirim Sistemi
Böyle bir kitapta “sindirim sistemi” ne alaka diyebilirsiniz. Dedim ya; kıymetli bir çalışma var elimizde. Kıymetli olduğu kadar da özgün. Kitap, okuyucuyu farklı bir dünyanın içine davet ederken takınılacak tavrın da ipuçlarını veriyor. Beş madde verilmiş.
- Sözlerin yorumlarını güzelcene anlayıp özümse.
- Örnek şahsiyetleri tanıyıp, hayatları hakkında detaylı araştırmalar yap ve onlara hayatında yer ver.
- İlginç bilgilere kucak açıp bilgi dağarcığını zenginleştir.
- Gezi önerilerindeki mekânlara gidip oraları muhakkak gör, yaşadığın şehri daha iyi tanı ve bil.
- Öneri videoları ve şarkıları internetten (youtube, vimeo, dailymotion) bulup izle ve dinle.
Sakarya’ya Dair Her Şey
Kitap, tam anlamıyla bir Sakarya rehberi. Şehre hakim olmayan biri bu kitabı okuduktan sonra şehrin önemli isimlerini, mekânlarını, tarihi yapılarını, atasözlerini, deyimlerini, sanatını ve daha fazlasını öğrenmiş olacak.
Kitaptaki başlıklar çocukların dikkatini çekecek bir albeniye sahip. “Tanı” bölümünde önemli bir şahsiyet kısaca tanıtılırken, “Bil” bölümünde şehri dair bilgiler veriliyor, “Gör” bölümünde şehrin markası olmuş bir mekân, “Dinle” bölümünde ise şehri ifade eden bir müzik tanıtılıyor.
Orhan Gazi ile başlayan kitapta Halit Molla, Sait Faik, Necati Mert, Zeynep Arkan, Aykut Kocaman, Mete Gazoz, Ayfer Tunç, Osman Suroğlu, Faik Baysal, Saim Özel, Yılmaz Vural gibi Sakarya ile bağı olan isimler tanıtılıyor.
Orhan Cami, Tarihi Uzun Çarşı, Seyifler Kalesi, Çark, Rüstempaşa Cami, Bayrak Tepe, Deprem Müzesi gibi mekânlar da genel özellikleri ile yer alıyor kitapta. Sadece şehir merkezi değil, ilçeleriyle birlikte şehrin her köşesi Sakarya’nın Se’sinde kendine yer bulmuş.
Bir parçası olmaktan her zaman gurur duyduğum şehrimin kültür alanındaki çalışmalarını gördükçe içimdeki Sakarya daha bir çağlıyor. Kültür sanatta da varlığını her etkinlik ve çalışma ile gönüllere nakşediyor benim gönlümün başkenti. Emeği geçenleri başta Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce olmak üzere canı gönülden kutluyorum.
Bir atlas var elimizde. Kitaptaki ifade ile; “Sakarya’da yaşamanın güzelliklerini gösterecek bir atlas” bu. Bir şehri doya doya yaşamanın ilk şartı şehri hissetmektir. Bu da şehri tanımaktan geçer. Sakarya’nın Se’si ile buyurun Sakarya’yı tanımaya ve daha çok sevmeye.