Şiirin dünyayı hizaya çeken bir yapısı vardır. Şair şiirinde seslendiği dünyaya vermek istediği mesajı dizeler eşliğinde iletir. Şiir ne söylerse söylesin bu bir duruşun söze dökülmüş halidir. Aşka, direnişe, haksızlığa, zulme ses veren şair de aynı zamanda kendi varlığının kodlarını da dile getirmiş olur. Yani, şairi şiirinden ayrı düşünemeyiz. Söz, şiirde de sahibinin aynasıdır.
Vahdettin Oktay Beyazlı’nın ilk kitabı Dünyanın Repliği, bir şairin dünyaya karşı duruşunu gün yüzüne çıkardığı şiirlerinden oluşan bir kitap. Şiirleri okuduğunuzda kendini ele veriyor şair. Saklı bir yüzü yok. Her şey olması gerektiği gibi.
Şair nerde duruyor, mazlum nerde, insanlık hallerinin savrulması dünyayı nerelere sürüklüyor, biz kimiz, mazlum kim gibi sorular uçuşup dururken zihinlerde şairin şiiri ben burdayım diyor.
Bu tavrı önemsiyorum. Bir kişinin nerde durduğunu, hangi safta yer aldığını belli eden gerçek bir yüzü olmalı; yazarken de yaşarken de. Beyazlı’nın şiirleri bir şairin dünyayla olan serencamı hakkında bilgiler veriyor bize.
“hazır namludur kavgada Müslüman
ağzında düşmana şarapnel dualı dil
yürekten ayarlı kolda pazu
utanır her suçu insanlık için”
Kitaba ismini veren Dünyanın Repliği şiiri mazlum coğrafyanın çocuklarına bir esenlik bildirisi inceliğinde dokunmuş bir şiir. Kitap üç bölümden oluşuyor. Bu şiir, kitabın; “Eksilir Bir Çocuk Sesi” bölümünde yer alıyor. Sapan taşlarıyla dünyaya meydan okuyan çocuklara yürekten bir selam gönderiyor şair.
“ellerindeki sapanı mancınık sanan çocuklar
ah olsun sizin yalnızlığınızı duymayanlara
umut fırlatmakta neyin nesi
şirazesi şaşmış hayatta vicdanların uğramadığı semtinizde
usta olduğunuz keder karşısında
bulunmaz size uzanan bir el yen içinde günahtan
sizin gözyaşınız söndürecek ateşini cehennemin
o kadar aşikarsınız işte a/şikar aş aş”
Kitapta üç bölüm, otuz üç şiir var. Tema olarak da şiirler bölümlere ayrılmış. İlk bölümün adı yok, buradaki şiirler farklı temalardan oluşuyor. “Eksilir Bir Çocuk Sesi” bölümünde çocukların kalbine dokunan şiirler var. En çok da mazlum çocukların.
“daha doğmadan dünyaya çocuklar
kapıldılar büyüsüne yalnız büyümenin”
Son bölüm; “Bazen Hüzün de Yakışıyor Gülmek Kadar Gözlerine” diyerek on hüzün şiirini buraya almış şair. “Hüzün ki En Çok Yakışandır Bize” diyen Hilmi Yavuz’a bir telmih var.
“içimdeki hüznü galebe çalan kim
neyim olur mağlubu olduğum dünya
hâlâ Mansur’un sesi yankılanır kulaklarımda
hüzüntutanlar da girmelidir aşkın bağına”
Edebiyatı tam tekmil yaşayan bir isim Vahdettin Oktay Beyazlı. Şiir, kitap üzerine yazılar, incelemeler ile edebi çalışmalarını sürdürürken, Şiar dergisindeki ilk eser söyleşilerine de devam ediyor. Bu tür çalışmalar kalem erbabının da zihnini canlı tutmaya yetiyor.
Dünyanın Repliği, bir şairin ilk kitabı, ilk serencamı olma anlamında önemli bir kitap. Rahat ve açık bir söyleyişle kurulan şiirler, şairin şiir damarının yerli sesini sunuyor bizlere. Evrensel bir bakış açısı ile dünyaya seslenen, şiirin imkânlarını düşünce dünyası ile buluşturan Beyazlı’nın sesinden daha nice şiirlere şahitlik edeceğiz muhakkak. Replik, şairin kalbinden aldığı ilhamla devam ediyor.
Vahdettin Oktay Beyazlı- Dünyanın Repliği – Okur Kitaplığı -2022