“Dua” kelimesini duymak bile insanın içine ferahlık verir. Sığınma, teslim olma, yardım dileme vardır duanın her anında. İnsanız ve dua etmek her an bizim için bir açık kapının olduğunu gösteren en güzel delillerdendir.
Mehmet Nezir Gül’ün “Gönülden Dile Gelen Dualar” kitabı, ruha ferahlık veren ve insanın ruhunu okşayan dualardan oluşan bir kitap. Her hâl ve durumda dua ederek Yaradan ile baş başa kaldığımızın en güzel örnekleriyle tanışıyoruz kitabı okurken. Şu da var ki, kitabı okurken dilimizle birlikte gönlümüz de dualara teslim oluyor.
Kitabın ilk bölümünde Gül; duadan, duanın faziletinden, makbul olduğu vakitlerden, adabından ve duaya dair birçok konudan bahsederek bizleri eşsiz bir dua iklimine hazırlıyor.
Kitapta giriş bölümünden sonra dualarla baş başa kalıyoruz. Allah Teala, Peygamber Efendim, insan, sosyal hayat, ibadet, mekân… gibi başlıklar ile duaya duruyoruz tam bir teslimiyet ile. Dualar o kadar içten ki okudukça içinizin ferahladığını hissedeceksiniz. Yaratıcı’nın her an sizinle olduğunu dua ettikçe daha iyi anlayacaksınız.
Kitabın temelinde; Mü’min Suresi’nin 60. ayeti var: “Bana dua edin, duanızı kabul edeyim.” Açık ve net bir şekilde Allah kullarını duaya davet ediyor. Salih bir kalp ile açılacak eller ve huzura durulacak. Dua da bir nevi davete icabettir. “Dua ettim de kabul edilmedi!” başlığı altında kalplere ferahlıklar sunuyor Mehmet Nezir Gül. Yeter ki duayı bırakmayın.
“İnsanoğlu, aceleciliğini duaların kabulünde de göstermektedir. Bekler ki tüm istekler hemen ve anında yerine getirilsin. Bu acelecilik çok yersizdir. Rabbimiz duaları kabul edeceğini belirtiyor. Peygamber Efendimiz de aceleci olmamamız gerektiği hususunda uyarıyor.”
Duanın ruhu besleyen, insanın içini onaran, insanın yalnız olmadığını hissettiren bir yanı da var.
“Velhasıl bütün hayırların celbi ve bütün kötülüklerin defi, uzaklaştırılması için dua ne güzel ne tesirli ne faydalı bir silahtır.”
Kul, Rabbine el açtığı zaman en güzel kelam ile hitap etmek ister. Her defasında farklı bir dua ile kapıları aralamak için gönül dünyasından dökülen en güzel incileri Yaratıcısına sunmak için gayret gösterir. Bazen kelimeler kifayetsiz kalır. Cümlelerin sonu gelmez. Gönülden Dile Gelen Dualar kitabı tam da böyle zamanlarda imdada yetişecektir.
Yaradılış başlığından dualarda örneğin, insanın doğumuyla başlayıp ona bahşedilen uzuvlar, sağlık, huzur gibi konuları temele alan dualar var. Yani Mehmet Nezir Gül bizlere kul olarak, idrakine vararak dua etmenin yollarını gösteriyor örnekler eşliğinde.
“Dünyaya açılan pencere hükmünde göz nimeti veren Rabbimize hamdolsun. Eşyaya hikmet nazarı ile bakmayı bize öğreten fendimiz aleyhisselama salat ve selam olsun.”
“Zihinsel ve sanatsal yeteneklerle donattığın kullarının ailevi ve sosyal ilişkilerdeki sorumluluk eksikliklerini gidermeyi, bu konuda kendilerini geliştirmeyi nasip eyle.”
Mehmet Nezir Gül’ün eğitimci ve yazar yönü dualarla da kendini hissettiriyor. Sıradan cümlelerle değil, kime ulaştığının idrakinde olan özgün ve gönle dokunan cümlelerle dualar sunuyor Rabbine Gül. En güzel olana en nadide cümlelerle ulaşmanın yollarını gösteriyor. Duaları tekrarladıkça içinizin açıldığına, gönül ferahlığına ulaştığınıza şahit oluyorsunuz. Hayata karşı dirençli olmanın bir yolunun da dua olduğunu anlıyorsunuz.
“Bizlere öyle temiz bir hayat nasip eyle ki yaptığımız ameller hep hayırla anılsın. Ailemiz, dostlarımız ve müminler bize hep dua etsin. Adımız anıldığında, simamız görüldüğünde insanların yüzünde tebessüm belirsin, memnuniyet hissedilsin, sevgi ve muhabbet dalga dalga yayılsın; emniyette olsun tüm çevremiz.”
“Dua etmediğimiz gün var mı?” diye başlamıştı kitaba Mehmet Nezir Gül. Kim olursa olsun, duaların huzurlu ikliminde soluklanmayı bir ferahlık olarak görerek yaşıyor insan. Çok mutluyken ya da kolunun kanadının kırıldığını hissettiği anlarda duayla dönüyorsa diller, Rabbinin her an yanında olduğunu bilmenin bir tezahürüdür bu. Gönülden Dile Gelen Dualar, gönül kapısının daima açık olduğunu gösteren güzellikleri bizlere sunması anlamında elimizin altında bulunması gereken ve günün her vaktinde bir dua ile Rabbine selam göndermenin ince bir işçilikle dokunmuş halini arz eden bir dilekçedir.
“Bize iyilik verecek, dünya ve ahiretimize, madde ve manamıza yarar sağlayacak alanlarda bilinçli davranmayı nasip eyle.”
Mehmet Nezir Gül – Gönülden Dile Gelen Dualar – Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları – 2022