Yaşar Akgül ismine aşinalığımız yeni değil. Eski zamanlara dayanıyor onun şiirleriyle tanışmamız. Araya giren uzun soluklu bir molanın ardından Edebiyat Ortamı dergisi ile tekrar şiirleriyle selamlamaya başladı okurlarını. Bunda derginin samimiyetinin, dost sıcaklığının ve Akgül’ün oğlu Cahid Efgan Akgül’ün etkili olduğunu düşünüyorum. Bu benim şahsim düşüncem. Konunun özüne gelecek olursak iyi ki şiirlerinle bizimlesin Yaşar Hocam.

1997’de çıkardığı Yangında İlk Kurtarılacak Şiirlerden sonra şimdi 2023’de Yeni Yazıyla Söylenmiş Eski Türkçe Şiirler ile şiir dünyasına çok kıymetli bir eser kazandırdı Yaşar Akgül. Şiirindeki sesin çok özgün ve başka bir dünyadan geliyormuş hissi verdiği muhakkak. Dün de böyleydi bu bugün de böyle. Akgül’ün şiirini okurken boyut değiştirdiğinizi hissediyorsunuz. Şiir sizi alıp başka bir diyarın tam da ortasına bırakıyor. Daha şiirlerin isminden başlayan bir efsun sizi etkisi altına alıyor.

18 şiir var kitapta. İlk şiir “Zil/Zal ve Gül.” Diğer bir şiir; “Dünyanın İçinden misiniz Yoksa Türkiye’den mi” ya da “ Ben Tanrı’nın Yerinde Olsam” ve diğerleri…  

Şiirleri okurken yer yer sarsıldığınızı hissedeceksiniz. Bu çok normal çünkü şair hakikatin peşinde. Ütopik bir dünyada absürd sayıklamaların peşine düşmüyor. Onun hedefi sağlam bir mümin olmak. Sözünü direk muhatabına söylüyor. Hem de dupduru bir kalple.

“Mahşer günü elinde bulunan görüntülerimi
Kimselere gösterme rabbim gözünü seveyim” (s.9)

Her şeyin farkında olarak şiirlerini kuruyor Akgül. Şiirin uçarı havasına kaptırmıyor kendini. Ayakları hep yerde. Toprağa sımsıkı basıyor çünkü bir kul olarak şiirler kuruyor. Yaratıcı’nın işaret ettiği yerde duruyor. “Ancak iman edip salih amel işleyen, Allah’ı çok anan ve haksızlığa uğratıldıktan sonra öclerini alanlar başka.” ( Şuara Suresi – 227)

“Kalp kalbe karşıdır derler, ne güzel yârsın Allah!
Bende bunca yara varken, iyi ki sen varsın Allah” (s.13)

Akıcı ve konuşma dilinin rahatlığıyla dizelerini kuruyor Akgül. Dizeler arasındaki anlam bütünlüğü ve tamamlanmışlık hissi, şiirlerin ruhun derinliklerine dokunmasını daha kolay sağlıyor. Tüm parçaları tamamlanmış şiirlerle meramını anlatıyor şair.

“Ben bir gece nefsimle hayır hasenat için
Üstümüzde emanet duran bir hayat için
Beyoğlu’nda gezerken Safahat’ı hatırladım” (s.19)

Sözünü kitabın ortasından söylüyor Akgül. Sözü dolandırarak anlam karışıklığının içinden şiir devşirme derdinde değil. Olması gerektiği gibi ve dosdoğru ediyor kelamını. Çünkü onun muhatabı hep O.

“Allah’ım neden bu kadar iyiyim ben
Beni de mi alacaksın yoksa yanına?” (s. 25)

Şiirlerin son dizeleri felaha kavuşan gönül huzurunu veriyor. Öyle bir son darbe indiriyor ki şair, oturduğumuz yerde öylece kalıyoruz. Bir şey söylemeden bir süre dizenin derinliğinde gezinip duruyoruz. Şair, son noktayı koyarken en ağır nokta bu olsun istiyor; sonsuz bir nefes gibi nokta.

“İstanbul kıldan ince, kılıçtan keskin nefsim
“Geçtik fena denizinden, hadi hatim indirelim” (s. 33)

Kitaba ismini veren şiirin son iki dizesi de yaşanan acılara bir dua içtenliğiyle kaleme alınmış.

“Son dakika gelişmesi: Yine Filistin ve Gazze!
Teheccüde kalkacağız, devamı gelecek şiirde.” (s.10)

Kitaptaki etki gücü en ağır şiirlerden birisi “ Ben Tanrının Yerinde Olsam.” Şiirin her dizesi bir mümin ruhunun haykırışı olarak sıralanmış. Zelzele, İsrail, Amerika, kıyamet, ümmetin kararan kalbi, avmlere yenilen insanlık ve daha fazlası bir balyoz ağırlığında dokunuyor kalplere. Elbette son darbe yine en sona saklanmış.

“Ben tanrının yerinde olsam, bütün AVM’lerimi infak ederdim
Bırakırdım ortak koşmayı, hiç düşünmeden Allah’a koşardım” (s.49)

Hüseyin Akın’ın artık geleneksel hale gelen Kendimce Kültür- Sanat Ödülleri’nin 6.sında Yaşar Akgül’ün adı iki kez anıldı. Hem şiir dalında hem de yılın kitap ismi dalında 2023’ün ödülünü aldı Akgül. Sonuna kadar bunu ve daha nicelerini hak ediyor.

Yeni Yazıyla Söylenmiş Eski Türkçe Şiirler, günümüz şiirine nefes aldıracak bir ustalık eseri olarak okuyucularını bekliyor. Çıra Yayınları’nı böyle bir eserle bizleri buluşturduğu için kutluyorum. Yaşar Akgül’e de bize artık kendini özletmemesi dileğiyle yürekten selamlar gönderiyorum.

Son söz şairden; dünya iyi niyetle dönsün diye;

“Kendine iyi bak olur mu kesin dönüş yapmadan
Allah benden razı olsun, ben razıyım Allah’tan.” (s.28)

Yaşar Akgül – Yeni Yazıyla Söylenmiş Eski Türkçe Şiirler – Çıra Edebiyat- 2023

Yazıyı Paylaş:

By Mustafa Uçurum

Tokat doğumlu. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi Adapazarı’nda; üniversiteyi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okudu. Arkadaşlarıyla Martı dergisini ve Yitik Düşler Edebiyat dergisini, daha sonra Tokat merkezli Polemik dergisini çıkarttı.

One thought on “YAŞAR AKGÜL’DEN YARADAN’LA HASBIHAL EDEN YENİ ŞİİRLER”
  1. Çok çok teşekkürler aziz kardeşim benim..kaleminiz daim olsun..iyi ki varsınız..
    Selamlar muhabbetler olsun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir